zipscreens

ZONLICHT IN HUIS

Volgens het bouwbesluit moet er voldoende mate van daglicht toetreden in de woning. "(De functionele eis, een te bouwen bouwwerk is zodanig dat daglicht in voldoende mate kan toetreden.)". Dit daglicht heeft drie nadelige gevolgen:

1. Het UV spectrum (korte golflengte) van licht is uitermate schadelijk en zorgt voor verkleuring, veroudering en huidaandoeningen.
2. Het visuele nadeel van fel (zon)licht (het middendeel) is, dat het uitermate onprettig is om tegenin te kijken en het veroorzaakt hoge lichtcontrasten.
3. Het derde nadeel van zonlicht is, dat de hoge energie die naar binnen komt en vooral het IR deel van het spectrum (lange golflengte) zorgt voor warmteopbouw. 

Drie redenen om zonwering toe te passen zijn daarom: 
1. het voorkomen van UV gerelateerde nadelen,
2. het voorkomen van verblinding door fel zonlicht,
3. het voorkomen van te veel opwarmen van de ruimte door zonlicht.

ZIPSCREENS

Zipscreens zijn uitermate geschikt om de nadelen van zonlicht tegen te gaan. De meeste UV straling wordt tegengehouden. Het intredende zonlicht wordt gedempt, waardoor de felheid en contrasten minder worden. En uiteraard wordt de warmteopbouw in huis een stuk lager met zipscreens. 

Specifieke voordelen:
- het hele raam oppervlak wordt bedekt,
- je kunt nog steeds door het screen naar buiten kijken*,
- er zijn geen open zijkanten of onderkant, zoals bij een uitvalscherm,
- een screen is redelijk ongevoelig voor wind.

SCREENDOEK

Voor zipscreens zijn diverse doeksoorten toepasbaar. Het meest gebruikte doek is 'Serge' glasvezeldoek. Dit omdat het goed bestand is tegen weersinvloeden en een hoge weefdichtheid heeft. De kleur van het doek heeft wel invloed op de werking ervan. Op een licht doek zal sneller vervuiling zichtbaar worden dan op een donker doek. Ook zal een licht doek meer licht doorlaten (reflecteren) naar binnen, waardoor het binnen lichter blijft. Een donker doek is dus effectiever.

* De doorzicht door het doek is een gevolg van licht onbalans. Als het buiten licht is, kun je met de screen naar beneden eenvoudig door het doek heen naar buiten kijken. 's Avonds als het buiten donker is, werkt dat andersom. Datzelfde effect wordt gebruikt bijvoorbeeld bij reclamestickers op ramen van een bus, en bij verhoorkamers van de politie. Het screen heeft niet de functie dat het zicht naar binnen wordt tegengehouden. Voor die functie zijn gordijnen bedoeld.

Onze zipscreens zijn: 
Brustor zipscreens (solar mogelijk)
Heroal zipscreens (solar mogelijk)
Originals solar zipscreen


Vul uw eigen inhoud in.